Skip to content
Gratis verzending vanaf € 50,00 binnen Nederland
Afspraak maken

Gebruik jij van die handige kant-en-klare doekjes om je make-up te verwijderen? Lees dan even verder…

In mijn salon hoor ik vaak van klanten dat zij gebruik maken van kant-en-klare reinigingsdoekjes voor het verwijderen van make-up. Harstikke makkelijk natuurlijk, maar is het ook goed voor je huid?

“Je kunt je allergisch smeren”, vertelt Menno Gaastra van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie. De vereniging ziet een duidelijke toename van het aantal mensen met eczeemklachten die zijn ontstaan door het gebruik van deze doekjes.

Jeuk rond de ogen, op het gezicht en vervelende uitslag; het zijn allerlei kwaaltjes die kunnen optreden door dagelijks gebruik van de doekjes. De grote boosdoener: conserveringsmiddelen!

Dat die doekjes bomvol conserveringsmiddelen zitten heeft een reden, weet dermatoloog Gaastra. “De doekjes ruiken lekker. Dat komt door de parfum die er in zit. En hoe denk je dat het komt dat de doekjes zo lekker vochtig blijven? Ook dat is vanwege de conserveringsmiddelen”.

En dus vond ik het tijd voor een klein onderzoekje. Bij de plaatselijke “super” 2 verpakkingen gehaald en aan de slag gegaan. Onderstaand een aantal ingrediënten die ik op de verpakkingen ben tegengekomen. Oordeel zelf…

Ingrediënten o.a.

Ethylparaben / Methylparaben / Propylparaben:
Synthetische conserveringsmiddelen; hormoonverstorend?

Ethylhexyglycerine / Phenoxyethanol / Bronopol:
Synthetische conserveringsmiddelen. Vanwege de allergische reactie zou Bronopol zelfs nog maar heel weinig toegepast worden in persoonlijke verzorgingsproducten.

EDTA:
Synthetisch conserveringsmiddel. Kan huid, slijmvliezen en luchtwegen irriteren en allergisch reacties veroorzaken. EDTA is daarnaast uitermate belastend voor het milieu. EDTA moet je vermijden, omwille van het milieu én omwille van je gezondheid.

Potassium Sorbate / Sodium Benzoate:
Conserveringsmiddelen; huid irriterend.

Polysorbate 20 / Steareth:
PEG-verbindingen.

Dimethiconol:
Synthetische silicone. Laat, net als minerale oliën, een “film” achter op de huid met kans op dezelfde gevolgen (verstopte poriën, blokkeren van de vochthuishouding en de zuurstofcirculatie van de huid).

Cyclopentasiloxane:
Synthetische silicone; kan huidirritatie voorkomen.

Propylene gycol:
Kan acné en/of contactallergie veroorzaken. Komt via de poriën in de bloedbaan en kan de lever en nieren nadelig beïnvloeden.

Parfum:
Is de oorzaak van veel allergieën en kan astma, hoofdpijn en geïrriteerde ogen oproepen. Bovendien zijn 95% van de chemicaliën in parfum synthetische verbindingen, vaak petrochemicaliën, waarvan vermoed wordt dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

In z'n algemeenheid

Parabenen:
Parabenen is een groep stoffen die o.a. gebruikt wordt als conserveringsmiddel in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten. Momenteel onderzoekt het RIVM of parabenen hormoonverstorend zijn.

Synthetische conserveringsmiddelen:
Dit is één van de hoofdoorzaken van allergische reacties bij cosmetische producten. Ze kunnen o.a. dermatitis veroorzaken. Daarbij komt dat ze door de huid worden opgenomen en via de bloedbaan in ons vetweefsel en organen terechtkomen.

PEG’s:
PEG’s zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als ontvettingsmiddel. Ze worden o.a. gebruikt in ovenreinigers. PEG’s verwijderen de beschermende vetten van de huid, verstoren de vochthuishouding in je huid en zorgen voor huidveroudering.

Mijn advies als schoonheidsspecialiste? Een éénmaal opgelopen allergie is vervelend en kan soms onomkeerbaar zijn. Waarom zou je dat risico willen lopen? Reinig je huid ‘s-ochtends en ‘s-avonds met een product dat goede ingrediënten bevat en dus géén PEG’s, minerale olie, synthetische geur- en kleurstoffen, ftalaten of parabenen.

Bronnen:
RTL
RIVM

Wil jij dat jouw huid dag en nacht gezond blijft?

Rust, beleving, het prikkelen van de zintuigen en persoonlijke aandacht zijn de steekwoorden die bij Mooi Wel hoog in het vaandel staan.

Back To Top